Kişisel Verilerin Korunması

MUBADELECİ

A. İş bu sözleşmede Yakuplu Merkez Mah. 67 Sokak No:44 Daire 3 Beylikdüzü / İstanbul - TR adresinde ikamet eden Mübadeleci Barter Danışmanlık İç ve Dış Tic. Ltd. Şti (Bundan böyle Mübadeleci Barter olarak anılacaktır) ile diğer taraftan,

B. SÖZLEŞMENİN KONUSU

Mübadeleci Barter tarafından; Sektör farkı gözetmeksizin çok sayıda gerçek ve tüzel kişiyi bir pazarda, ulusal ve uluslar- arası barter işlemleri yapabilme, alternatif bir finans modeli olarak kullanabilme yeteneği ile kurulup işletilmekte olan çoklu takas esasına dayalı barter sistemine, üye’nin dahil edilmesi ve barter sistemi içerisinde ticaret yapabilmesi hedefine yönelik olarak barter sisteminin genel ve özel işleyiş şartları ile Üye’nin sistem içerisinde çalışma esaslarının belirlenmesidir.

C. TANIMLAR

a. Barter Sistemi: Sistem üyelerinden satın alınan mal ve/veya hizmet bedelinin, yine sistem üyelerine mal ve hizmet satışı yoluyla ödenmesi ve satılan mal ve/veya hizmet bedelinin sistem üyelerinden mal ve/veya hizmet satın alınması suretiyle tahsil edilmesi temeline dayalı ticaret sistemidir.
b. Barter Şirketi: Üyelik sözleşmeleri akdetmek suretiyle barter sisteminin kurulumunu ve işleyişii sağlayan, üye firmaların birbiriyle sistem içerisinde mal ve/veya hizmet alım-satımlarını organize eden, Üyelerin arz talep bilgilerini ve cari hesap hareketlerini yöneten çoklu takas sistemini yöneten şirkettir.

c. Broker: Üye’nin Barter Ortak Pazarı’nda çalışmasına yardımcı olan barter sistem danışmanıdır.
d. Barter Kredisi: Üyenin barter sistemi içerisinde alım limiti üzerinde borçlanmak suretiyle mal ve hizmet satın alabilmesi için Mübadeleci Barter tarafından verebilecek alıp yapma yetkisidir.
e. Teminat: Barter Kredisi kullanmak isteyen Üyenin, borçlarının karşılığını oluşturmak için Mübadeleci Barter’a teminat olarak verdiği Banka Teminat Mektubu, Devlet Tahvili, Hazine Bonosu Gayrimenkul İpoteği gibi hukuki enstrümanlardır.
f. Barter Çeki: İki üye arasında gerçekleşen alım-satım işlemlerinde bir ödeme ve tahsilat aracı olarak kullanılan, üzerinde yapılan işlemin bedelinin yazılı olduğu, mal veya hizmeti alan tarafından imzalanan, onay kodu alınması ile Alıcı Üye cari hesabında borçlanma, Satıcı Üye cari hesabında barterlı alacak kaydı sonucu doğuran, Mübadeleci Barter nezdinde alışverişin gerçekleştiğini belgeleyen Barber Sistemi’nin ödeme aracı ve kıymetli evrakıdır.
g. Onay Kodu: Barter Sistemi ile satış yapacak firmaya, ürününü satın alacak olan üyenin talep miktarınca alım limiti bulunduğuna dail Mübadeleci Barter tarafından verilen ve barter çeki üzerinde bulunması gereken onaydır.
h. Hesap Bildirim Cetveli: Barter Sistemi ile alım-satım yapan Üye’nin cari hesap hareketleri, bakiyesi, kredi limiti ve detaylarını içeren ve her ay düzenli olarak Üyeye bildirilen ekstredir.
ı. Cari Hesap: Mübadeleci Barter tarafından Üye’nin diğer üyeler ile yaptığı barterlı alım ve satım işlemlerinin ve bu alım
ve satım işlemleri sebebiyle Mübadeleci Barter lehinde doğacak komisyon bedellerinin, yapılan ödemelerin ve tahakkuk eden komisyonların kaydedildiği hesaplardır. Barterlı işlemler, komisyon borçları ve ödemeleri ayrı ayrı hesaplarda
gösterilir. Üyenin alım limiti cari hesaplarının aktif ve pasif toplamına göre belirlenir. Barterlı işlemlerin kaydedildiği hesabın mutabakatı her sözleşme yenileme döneminde yapılır. Mübadeleci Barter lehinde doğacak komisyon bedellerinin tutulduğu hesabın mütabakat dönemi ise ayda birdir. Üyenin cari hesabının alacak bakiyesi vermesi hallerinde tüm zamanlar için Üye lehine faiz tahakkuk etmez. Üyenin cari hesabının borç vermesi halinde temerrüt tarihine kadar üye aleyhine faiz tahakkuk etmez Gecikme cezası işbu sözleşme içeriğindeki gibi uygulanır. Bu tanım maddesi işbu sözleşmenin tümü ile birlikte cari hesap sözleşmesi yerine de kaimdir.

D. ÜYELİK STATÜSÜNÜN KAZANILMASI

1. Hesap Açma ve İşlem Yapma Yetkilisi almak için Firma, Yıllık Üyelik Bedeli’ni işbu sözleşmenin eki olan Üye Bilgi Formu’nda belirtilen şekilde öder. Üye Bilgi Formu’nda belirtilen evrakların tamamını hazırlar, müracat dosyasını oluşturur ve Mübadeleci Barter Genel Merkezi’ne ulaştırır.
2. Mübadeleci Barter Üyeye, işbu sözleşmenin kapsamı içinde Barter Sistemi’ni kullanmaya başlaması için, istenen evrakların tamamlanması, üyelik bedelinin ödenmesi ve sözleşmenin kapsamı içinde Barter Sistemi’ni kullanmaya başlaması için, istenen evrakların tamamlanması, üyelik bedelinin ödenmesi ve sözleşmenin onaylanmasını müteakip, yazılı olarak HESAP AÇMA ve İŞLEM YAPMA YETKİSİ verie. Bu yetkinin verilmesi ile birlikte Üye adına cari hesap açılmış olur. Hesap Açma ve İşlem Yapma Yetkisi’ni almadan ve Mübadeleci Barter tarafından da imzalanmadan işbu sözleşmeyi imzalamak Üye’ye, Barter Sistemi ile çalışma yeterliliğini sağlamaz.

3. Mübadeleci Barter, Hesap Açma ve İşlem Yapma Yetkisi alan Üye adına bir Cari Hesap açar ve Üye’nin Barter Ortak Pazarı’nda gerçekleştirdiği alım ve satım işlemlerinin ve sair hesap hareketlerinin Cari Hesapta kaydını tutar. Ayrıca, Üyeye, Barter Sistemi çalışmalarında yardımcı olması için bir Broker görevlendirir, Satın alma işlemlerinde kullanabilmesi için Kredi Limiti oluştuğunda üye adına Barter Çek Karnesi verir. Barter Çeki’nin işbu sözleme kapsamı dışında kullanımından doğan sorumluluk, Üyeye aittir. Üye, bu sözleşme ile Mübadeleci Barter’a Barter Ortak Pazarı’nda yaptığı alış veya satış işlemlerinden doğan alacak veya borç hareketlerinin Cari Hesaplar şeklinde Türk Lirası cinsinden tutulması konusunda tam yetki verir.
4. Mübadeleci Barter, firmanın ve yetkili temsilcilerinin kimliğini kendisine verilmiş bulunan imza örneklerini (imza sirküleri), adı geçenlerin imzalarının, karşılaştırılmasını makul bir dikkatle yapacak ve ilk bakışta anlaşılmayacak olan imza benzerliklerinin sonuçlarından sorumlu olmayacaktır. Mübadeleci Barter, ibraz edlen belgelerin, vekaletnamelerin ve diğer yetki belgelerinin sahteliğinden sorumlu tutulmayacaktır. Mübadeleci Barter kendisine üye veya yetkilendirdiği kişiler tarafından sunulan her türlü belgenin gerçeğe uygunluğunu araştırmakla yükümlü değiştir. Üye’nin şirket yapısında meydana gelen esaslı değişiklikleri (özellikle temsil ve ilzam) bildirmekle yükümlüdür.

E. BARTER SİSTEMİNİN KULLANILMASI VE ÜYELER ARASI İLİŞKİLER

1. Barter Ortak Pazarı, Üye’lerin birbiriyle alım ve satım işlemleri yapması esasına göre oluşturulmuş olduğundan barterli
işlemler sadece Üyeler arasında gerçekleşebilecektir. Her bir Üye hangi Üye ile alım-satım işlemi yapacağına serbest iradesi ile kendisi karar verir.
2. Üye, Satış yapmak üzere alıcı Üye ile mütabakata vardığı satış şartlarını protokole bağlayarak Mübadeleci Barter Operasyon Merkezi’nden satış için telefon, internet veya Call Center vasıtasıyla onay kodu talebinde bulunur. Mübadeleci Barter Alıcı üye
cari hesabındaki alım limitine göre onay kodu talebine cevap verir. İstekte bulunan üyenin alım limitinin varlığında dahi Mübadeleci Barter’in işleme onay vermeme hakkı saklıdır. Onay kodu alınması Alıcı Üye’nin planlanan işlem miktarı kadar Artı Barter nezdindeki hesabında alım limitinin varlığı anlamında gelir. Onay Kodu verilmiş olması Mübadeleci Barter hiçbir suretle üyeler arasındaki işlemin tarafı haline getirmez. Üyelerin satış şartlarını protokole bağlamamış olması, işlemin gerçekleşmesine engel olmaz ve Mübadeleci Barter’a bir yükümlülük getirmez. Alınacak onay kodu Barter çeki üzerindeki onay kodu hanesine yazılır. Onay kodu verilmemiş veya doğrulanmamış Barter Çek’i barter işlemine esas teşkil etmez.
3. Barter Çeki üzerinde yapılan işlemin bedeli, tarihi, onay kodu, satıcı Üyenin cari hesap numarası ile alıcı üye imzası yer alır.
Alım yapan Üye, satış yapan Üye’ye Barter Çeki düzenleyerek verir. Satış yapan Üye, Barter Çekinin aslını 7(yedi) gün içerisinde hesabına alacak kaydı için Mübadeleci Barter Genel Merkezi’ne ulaştırır. Barter Çeki’nin Mübadeleci Barter’a geç teslimi halinde, Mübadeleci Barter teslim tarihinde tarafların cari hesaplarının durumuna göre barter işlemini kabul edip etmemekle tamamen serbestir. Üye barter çekini geç teslim etmekten dolayı uğradığı veya uğrayacağı zararlardan dolayı Mübadeleci Barter’ı sorumlu tutmamayı kabul, beyan ve taahhüt eder.
4. Üyeler arasında gerçekleşen alım ve satım işlemlerinde; fiyat, ürün nitelikleri, ifa süreci ürünle ilgili nitelik ve nicelik şartları, satış sonrası teknik hizmetler ve ürün garanti şartlarına yönelik yükümlülükler ve alım satım işlemlerinden kaynaklanabilecek
her türlü sorumluluklar her bir Üye’nin kendisine aittir. Mübadeleci Barter ve görevlendirdiği Barter Danışmanları alım ve satım işlemlerinden doğrudan sorumlu değildir. Mübadeleci Barter, hiçbir zaman Üyeler arasında gerçekleşecek alım-satım işlemlerine yönelik ihtilaflara taraf olarak gösterilemez. Mübadeleci Barter, barter işlemine konu hiçbir ürün için ayıba ve apta karşı tekeffül yükümlülüğüne katlanmaz.
5. Mübadeleci Barter gerçekleşen işlem için alıcı Üyenin imzaladığı Barter Çeki üzerindeki bilgileri esas alır. Alıcı ve satıcı Üyeler arasında gerçekleşen Barter işleminde, Alıcı Üye, Satıcı Üye’ye Barter Çeki düzenleyerek bedel ödemesini yapar. Üye, satığı ürünün bedeli karşılığında alacağı Barter Çeki miktarınca Barter Sisteminden baterlı alacak hakkı elde eder. Üye, bu barterlı
alacak hakkını ancak ve ancak, Barter Ortak Pazarı’nda barter üyeleri tarafında satışa sunulan mal veya hizmetlerden satın almak suretiyle tahsil eder. Üye, başka bir tahsilat şekli ve içeriği talep edemez.
6. Mübadeleci Barter’dan Onay Kodu almadan, Üye’nin diğer Üyelere yaptığı satışlar bu sözleşmenin kapsamı içerisine girmez, kısmi barter ile yapılan alım ve satımlar komisyn tahakkuku yönünden iş bu sözleşme kapsamına girebilir.
7. Üyeler birbiriyle ifası sonraya bırakılmış veya belirli vadelere bağlanmış işlemler yaptığında bu işlemin şartlarını içeren bir protokol yapar. Yapılacak protokolde hangi tarafın hangi yükümlülüklerinin bulunduğu serbestçe belirlenir. Bu kapsamda
yapılacak protokoller tarafını bağlar. Mübadeleci Barter, protokolde belirlenen şekli ile kendisine taraflarca tanınacak yetkilere dayanarak protokol dışında ayrıca bir beyana hacet olmaksızın hesaplar üzerinde gerekli borç-alacak kaydını yapar. İfası sonraya bırakılmış veya belirli bir vadeye bağlanmış alım-satım işlemlerinde Üyelerin birbirine karşı yükümlülüklerini kısmen veya tamamen yerine getirmemesi sebebiyle Mübadeleci Barter’a sorumluluk yükletilmez.
8. Mübadeleci Barter, barter’lı işleme konu emtianın alım-satımın resmi tscil gerektirmesi veya özel merasime tabi bir işlem olması hallerinde dahi bu merasimlerin ikmal edilip edilmediğini işlemlerin fiili ve/veya resmi maliki ile işlem tarafları arasında uyumun olup olmadığını, araştırmak durumunda değildir. Alım-satım iradesinin varlığı bakımından Mübadeleci Barter Üye’nin Barter Çek’i imzalanmış olmasını esas alır ve bu yönde hesap hareketlerini kaydeder. Üye, Barter çeki imzalanmış ve onay kodu almış olmakla işleme konu mal veya hizmeti barter sistemi kuralarına uygun olarak almış/satmış sayılacağını ve bu durumların hesapları üzerindeki borçlanma ve/veya harcamaya yönelik tüm sonuçlarını bildiğini kabul ve beyan eder.

9. Üye, gerçekleştirdiği bir barter işleminin iptalini, ancak ve ancak işlemin yaptığı diğer üye ile karşılıklı mütabakat halinde ve yazılı olarak talep edebilir. Mübadeleci Barter talep çerçevesinde ve talep tarihindeki tarafların cari hesap durumlarını da nazara alarak incelemesini yapar ve işlemin iptal edilip edilmeyeceğine karar verir. Üye, Mübadeleci Barter’ın vereceği karara karşı itiraz edemez, İşlem iptallerinde işleme bağlı komisyonlar iptal ve iade edilemez İptal işlemi ters kayıt şeklinde ayrı bir beyana ihtiyaç olmaksızın yapılır.

10. Mübadeleci Barter, işlemin kısmen iptaline karar verebilir. Bu halde iptal edilen oranda ilgili hesaplara borç/alacak kaydı ayrı bir beyana hacet olmaksızın doğrudan Mübadeleci Barter tarafından yapılır. Üye, kısmen veya tamamen iptal kararı verilen işlem ile ilgili olarak cari hesaplarında oluşacak borç ve/veya alacak kaydına itiraz edemez.
11. İşlemin taraflarından sadece birisinin iptal talebi Üye’nin açıkça zarar görmesi, barter sisteminin zarar görmesi, diğer üyenin kötü niyetli olması ve benzeri zaruri haller dışında nazara alınmaz.
12. Üye ile alım veya satım yaptığı firma arasındaki temel ilişkiden kaynaklanabilecek hiçbir hukuki ihtilaf Üye’nin Mübadeleci Barter’a karşı yükümlülüklerinin ifasına engel olarak ileri sürülmez.

F. ALIM LİMİTİ VE GERİ ÖDEME

1. Üyenin, Barter Sistemi ile mal veya hizmet satın alabilmesi alım limiti oluşturmasına bağlıdır. Üyenin Barter Ortak Pazarı’nda yaptığı satışlardan doğacak barterlı alacağından tahakkuk edecek komisyon ve sair borçlarının kesintisinden sonra oluşacak bakiyesi alım limiti anlamındadır. Üye, sadece alım limiti miktarı kadar Barter Ortak Pazarı’ndan mal ve hizmet satın alabilir. Üye, alacak bakiyesinin üzerinde bir miktarda alım işlemi yapabilmek için Mübadeleci Barter tarafından kabul edilecek miktar ve nitelikte teminat vererek Barter Kredisi almak durumundadır.

2. Teminatın miktar ve niteliğinin değerlendirmesini Mübadeleci Barter yapacaktır. Söz konusu teminatlar, sözleşmenin süresinin uzatılması veya herhangi bir sebeple sona ermesi halinde Üye’nin Mübadeleci Barter’a karşıt doğmuş alacak her ne nam altında olursa olsun bilcümle borçlarının karşılığını teşkil edecektir. Üye, cari hesabının borçlu olduğu süre içerisinde teminatın iadesini talep edemez.

3. Mübadeleci Barter’a her ne sebeple olursa olsun devir, ciro ve teslim edilen ödeme ve tahsilat amaçlı evrakların ayrıca metinlerden açıkça tasrih olunmadıkça kanuna uygun olarak temlik cirosu ile devir edilmiş olduğu kabul edilmiştir.
Üye, bir kıymetli evrakın veya sair ödeme araçlarının teminat olarak ciro ve teslim edildiği iddiasının gerçekliği için Mübadeleci Barter’ın geçerli imzasının içerek bir belge ibraz etmesi gerektiğini açıkça beyan, kabul ve taahhüt eder.
4. Üye, Barter Ortak Pazarı’nda alım limitinin üzerinde alım yapmak suretiyle oluşacak borcunu satın aldığı tarihten itibaren Barter Sistemi içerisinde mal veya hizmet satmak suretiyle 12(oniki) ay içerisinde geri ödemek durumundadır. Üye, satın aldığı mal ve hizmetin bedelini, 12(oniki) aylık süre içerisinde kendi mal ve hizmetini barter sistemi içerisinde satmak suretiyle ödemez veya ödeyebildiği miktar borcunun tamamını karşılayamaz ise hiçbir ihbar ve ihtara gerek olmaksızın satın alma tarihinden itibaren 12. ayın sonunda temerrüde düşmüş kabul olunur.
Temerrüt tarahinden itibaren mevcut tüm barterlı borcu nakden ödenmek üzere muaccel hale gelir. Temerrüt tarihinden
itibaren nakden ödenmesi gerek borcuna, her ay için tahsil anına kadar %5 oranında gecikme cezası uygulanır ve her yıl için üyelik bedeli tahakkuk ettirilir.
5. Üye, Barter Sistemi’ne konu olan borçlarının, mevcudiyetini, hukuki geçerliliğini, Mübadeleci Barter’ın sözleşmenin ve barter sisteminin kapsamı üye borçları üzerinde tasarruf ve tahsilini talep yetkisinin varlığını, borçlarını zamanında ve tamamen ödeyeceğini, kabul ve taahüt etmektedir.
6. Üye , işbu sözleşmede Barter Yetkilisi olarak atamış olduğu gerçek kişinin atığı imzalar ve yaptığı tasarruflar ile tüzel kişilik nezdinde imza yetkilisi olsun-olmasın Mübadeleci Barter nezdinde yapılacak işlemler bakımından kendisini bağlayacağını
kabul ve beyan eder.
7. Tüzel kişi Üye adına işbu sözleşmeyi imzalayan imza sahibi olarak; Üye’nin Mübadeleci Barter’a karşı doğacak tüm borçlarının ödenmesini Üye ile birlikte müştereken ve müteselsilen kayıtsız ve şartsız olarak tekeffül ettiğimi/etiğimizi kabul, beyan ve taahhüt ederim-ederiz.
8.Üye, borçlu bulunduğu dönemde borç ödeme performansını etkileyecek getişmeler, değişiklikler ile teminatlarının niteliklerini etkileyebilecek gelişmelerden Mübadeleci Barter’ı derhal haberdar eder. Üye özellikle teminatları ile ilgili olarka verdiği bilgilerin Mübadeleci Barter’ı yanıltmak suretiyle kredi kullanmak üzere verilmiş olmasından doğacak zararları tazmin edeceğini kabul ve taahhüt eder.
9. Taahhüt edilen borcun ödenmemesi durumunda yargı organları veya icra yoluyla takibi ve tahsilini talep yetkisinin Mübadeleci Barter’a ait olması işbu sözleşme kapsamındaki tüm borçlar için geçerlidir.
10. Mübadeleci Barter, Üye’nin Barter işlemlerinden dolayı cari hesabında oluşan Kredi Limiti’ne, alacak bakiyesine, gelecekte tamamlayacağı satış ifa yükümlülükleri veya alımından kaynaklanan ileriye yönelik borçları karşılığı bloke koyma yetkisine sahiptir. Mübadeleci Barter bu yetkisini, Üye’nin diğer Üye(ler) ile yaptığı anlaşmalar neticesine veya Üye’nin satış kabiliyetlerine göre kullanacaktır. Üye, Kredi Limiti’ne konulan Bloke’ye hiçbir itirazda bulunmayacağını beyan ve kabul eder. Bloke edilen miktar bloke sebebine uygun olarak kullanılmak durumundadır.

G. TARAFLAR ARASI BİLDİRİMLER

1. Üye işbu sözleşmeyle beyan etmiş olduğu adresini, kanuni ikametgah edindiğini beyan ve sözü geçen yere yapılacak tebliglerin kendilerine yapılmış sayılacağını, o yerde bulunmasa bile tebligatın iade edilmeyip Tebligat Kanunu Md.21’in uygulanmasını, ikametgah değişirse bile aynı şehirde derhal yeni ikametgah göstermeyi ancak bu suretle yeni ikahmetgahlar Mübadeleci Barter’a noterlik eliyle tebliğ etirmediği taktirde yukarıda sözü geçen ilk ikametgahlarına yapılacak tebliğlere itiraz haklarının olmayacağını taahhüt ve kabul eder.

2. Üye, Mübadeleci Barter nezdinde bulunan hesabındaki tüm hareketleri her zaman öğrenme hakkına sahiptir. Mübadeleci Barter Üyeye Hesap Bildirim Cetvelini aylık olarak, e mail, sms(kısa mesaj), faks ve/veya normal posta yoluyla gönderir. Üye gönderim şeklinin Mübadeleci Barter tarafından belirleneceğini kabul etmiştir.

3. Üye, işbu sözleşmede belirtiği numaraya ve e-posta adresine yapılan tüm yazılı bildirimlerin gönderilmesini talep ve kabul etmiş olduğundan bufaks kanalı ve e-posta adresi ile gönderilen tüm belge ve ekstreler üye tarafından öğrenilmiş sayılır. Faks numarası ve e-posta adresi değişikliği yazılı olarak bildirmeyen üyenin bilinen faksına ve e-posta adresine gönderilecek bilgilerin üye tarafından alındığı kabul edilir. Faks ve e-posta ile yapılan bildirimler TTK gereklerine uygun yapılmış geçerli bir tebligatın tüm sonuçlarını toğurur.

4. Hesap Bildirim Cetvellerinin (Ekstrelerin) tebliğinden veya tebliğ edilmiş sayılmasından itibaren sekiz gün içerisinde taahhütlü posta veya noter vasıtasıyla alınmaması durumunda ekstrelerdeki bakiye, işlemler ve varsa Mübadeleci Barter ihtirazı kayıtları Üye tarafından kabul edilmiş sayılacaktır. Kesilen Hesap Bildirim Cetvelleri önceki dönem ekstrelerinin tamamını kesinleştirir.

H. ÜYELİK BEDELİ VE İŞLEM KOMİSYONU

1. Üye, barter sisteminin sağlıklı ve verimli olarak çalıştırılması amacıyla faaliyet gösteren, bu kapsamda yatırım yapmakta olan, üyeler cari hesaplarını tutan Mübadeleci Barter’a yıllık üyelik bedelini işbu sözleşmenin eki Üye Bilgi Formu’nda belirtildiği miktarda öder.
2. Mübadeleci Barter, Üyenin Barter Sistemi ile yaptığı alım ve satım işlemlerinde Üye Bilgi Formu’nda belirtilen oranda komisyon alır. Komisyon oranlarında tek taraflı ve dönemsel olarak üye(ler) lehine yapılan indirimler üye tarafından genel ve sürekli kural olarak yorumlanamaz. Üye Bilgi Formu’nda belirtilen şartlar sözleşme hükmünde geçerli olduğundan üye bu şartlara uymakla yükümlüdür.

3. Nakit Komisyon: Her ay içinde yapılan işlemlerin nakit komisyon faturaları bir sonraki ayın başında kesilir. Üye, Komisyon Faturasını 10 gün içinde, Mübadeleci Barter banka hesaplarına nakit olarak ödemek durumundadır. Bu süreyi aşan ödemelerde geçen her ay için %5 gecikme cezası uygulanır. Nakit komisyon borcu işlemin özelliğinin gerektirdiği durumlarda peşin olarak da talep edilebilir.

4. Barterlı komisyon: Üye Bilgi Formunda belirtilen oranda tahakkuk edecek komisyon ve üyelik borçlarının barter ile ödenecek kısmı için Onay Kodu verildiğinde barter hesabına bloke konulur. Fatura kesildikten sonra üyenin barter hesabından mahsup edilir. Onay Kodu talebi, barterlı fatura miktarının: üyenin barter hesabından, Mübadeleci Barter’ın barter hesabına virman beyanını da kapsar. Faturaların kesilme işlemi barter çekleri ve işlemlerin durumuna göre yapılır. Barter ile tahsil edilmiş edilecek komisyonların KDV’si nakit olarak ödenir.
5. Üyelik bedelinin faturalandırılması yukarıda ifade edilen 3 ve 4 üncü maddelerdeki komisyon faturalandırması işlemi ile aynıdır.
6. Satıcı Üye, kısmi nakit uygulamasında, satışını gerçekleştirdiği mal veya hizmetin tüm bedeli üzerinde komisyonu nakit öder.
7. Üyelik Bedeli, işlem ve virman komisyon değer ve oranları ile ifade edilen tüm miktarlara KDV dahil değildir. KDV nakit tahsil edilir.

8. Mübadeleci Barter Sistemi’nde Üyelik statüsü kazanmış Alıcı ve Satıcı firmalar, Mübadeleci Barter aracılığı ile bir araya
getirilerek Barter sistemi alışveriş yapmalarına imkan tanıyan şartların oluşturulmasına binaen taraflar kendi aralarında Barter Sistemi kapsamı dışında alışveriş yapmaları halinde, alıcı ve satıcı üye, işlem miktarının komisyonunu nakden Mübadeleci
Barter’a ödemeyi kabul ve taahhüt eder.
9. Üyelik bedeli ve işlem komisyonuna ait hükümler cari hesabın sıfırlanarak kapatılması suretiyle sözleşme sonuna kadar geçerlidir. Cari hesap kapatılmadan sözleşme sona eremez.

I. ELEKTRONİK ORTAMDA İLETİŞİM ESASLARI

1. Üye, internet üzerinden barter işlemlerini ve hesap hareketlerini takip edebilmesi için işbu sözleşmeyle, internette Mübadeleci Barter web sayfasına erişme yetkisine sahip olabilecektir. Bu şifre internet kullanımındaki tüm adımlarda geçerli olacağından,
her türlü gizlilik ve güvenlik ihlalleri nedeniyle ileride barter’lı işlemlerden doğacak problemlerden Üye sorumludur.
2. Üye kendisine ait şifrenin kullanımı ile eğer şifre bir tüzel kişiliğe verilmiş ise barter üyelik sözleşmesinde zikredilen yetkilere
ait kimlik dökümlerin beyanı halinde Mübadeleci Barter tarafından tayin ve tespit edilen sınırlar çerçevesinde yapılan işlemlerin kendisi veya temsil edilen kuruluş için bağlayıcı olacağını bu şifrenin kullanımı suretiyle yapılan işlemlerin kendisi veya yetkili kişilerce yapılmadığı itirazından peşinen vazgeçtiğini, Mübadeleci Barter’ın kendisi adına veya tüzel kişi adına talimat veren kişinin kimliğini ve yetkilerini araştırmakla yükümlü olmadığı şifrenin kendisi dışında veya yetkisiz kişiler tarafından kullanılması neticesinde doğabilecek zararlardan bizzat kendisinin/tüzel kişinin sorumlu olacağını Mübadeleci Barter’ın sorumlu tutulmayacağını ve doğabilecek zararlardan dolayı Mübadeleci Barter’ı peşinen ibra etiğini kabul beyan ve taahhüt eder. Mübadeleci Barter sunduğu hizmetlerden üyeni yaralanabilmesi için şifre öngördüğü durumlarda kendisine şifre verilen ve tüzel kişiyi temsil ve ilzama yetkili olan kişi doğacak her türlü zarardan tüzel kişi ile birlikte şahsen sorumludur. Kendisine şifre verilen tüzel kişi yetkililerinin yetkilerinin sona erdiği yazılı olarak Mübadeleci Barter bildirilmediği sürece talimat verenin tüzel kişiyi temsile yetkili olduğunun Mübadeleci Barter’ca kabulü esas olup Üye, yetkileri sona eren yetkililere ait cep telefonu bilgisinin Mübadeleci Barter kayıtlarından silinmesini Mübadeleci Barter’dan yazılı olarak talep etmediği müddetçe anılan cep telefonu numarasına Mübadeleci Barter’ın şifre bilgileri dahil olmak üzere her türlü bilgiyi göndermeye devam edebileceğini kabul ve beyan eder.

3. Mübadeleci Barter, barter sisteminin bir parçası olarak web sayfası üzerinden her zaman yeni uygulamalar başlatabilir veya başlatılmış bir uygulamaya son verebilir. Yeni sistemlerin elektronik ortamda işletim veya uygulama kurallarını Mübadeleci Barter tek taraflı olarak belirlemek yetkisine sahiptir. Mübadeleci Barter bu kuralları her bi uygulama için ayrı ayrı veya tümü için genel hükümler iş bu sözleşmenin bir parçası olarak kabul edilir. Aynı esaslar elektronik ticaretin ve web sitesinin diğer kullanım alanlarında dahi caridir.

4. Üye, internet ortamında hesap durumunu her zaman inceleme hakkına ve yetkisine sahip olduğundan hesap hareketlerini bilmediğini ileri süremez. Bu durumun bir sonucu olarak da hesaplarındaki eksik ve hataları ay sonuna kadar bildirmemesi halinde o aya ait hesap hareketleri kesinleşmiş kabul olunur.

K. YURTDIŞI BARTER İŞLEMLERİ

1. Mübadeleci Barter Uluslararası Barter şirketi Statüsünde; Üyenin Uluslararası Finansal Takas(Barter) işlemlerinde, uygulamaların usul ve esaslarını gerektiğinde sektör ve/veya ülke bazında belirlemeye, Üyenin politikalarında bir bütünlük sağlanması için finansal takasa yönelik faaliyet ve kaynaklarını koordine etmeye yetkilidir.

2. Uluslararası Barter işlemlerinde ihracat ve ithalat bedelleri, MUBADELECİ Uluslararası Barter şirketi statüsünde, organize etiği Barter Sistemi üzerinden takip eden MUBADELECİ Üyenin Uluslararası işlem yaptığı ihracat bedelini barter sisteminde yurt içinde başka bir üyeden mal veya hizmetle tahsil edebilir. Bu durumda Mübadeleci Barter ihracat bedelini, ihracat yapılan ülkedeki üyeden değil o ülkedeki Barter şirketinden barter sistemi içinde tahsil eder. Bu durumda işlemlerin takibi ve tahsilatı, Uluslararası Barter şirketleri arasında yapılan anlaşmalarla takip edilerek kapatılabilir.

3. Barter Ortak Pazarı’na üye olan firma IRTA üyesi diğer Barter şirketlerinin Üyeleri ile bu sözleşme ile Barter Sistem kapsamında dış ticaret işlemleri yapabilir.
4. Üye, yurtdışı barter işlemlerinde yürürlükteki dış ticaret mevzuatı, kambiyo mevzuatı ve gümrük kanunları ile tabii olarak bağlıdır.

5. Bir para biriminin diğerine çevrilmesinden meydana gelecek kayıp ve zararlar Üyeye ait olup Müşteri bu hususta Mübadeleci Barter’dan hiçbir talepte bulunamayacaktır.

L. SÖZLEŞME SÜRESİ VE SONA ERMESİNE İLİŞKİN HÜKÜMLER

1. Sözleşmenin süresi 1(bir) yıldır. Sözleşmenin bitiminden 30 gün önce taraflardan biri işbu sözleşmeyi feshetmediği taktirde sözleşme aynı şartlar ile bir yıl uzatılmış sayılır ve Üye yeni dönem üyelik bedelini öder. Devam edecek dönemler için de aynı hükümler caridir.
2. Üye’nin akde aykırı davranışı, kredibilitesi, teminatın yetersiz kalması veya esaslı değişikliğe uğraması ve mali durumunda olumsuz etkenlerin ortaya çıkması halinde Mübadeleci Barter, herhangi bir mehil tayinine gerek olmaksızın sözleşmeyi yazılı ihbarla her zaman feshedebilir. Mübadeleci Barter’ın bu fesih hakkını kullanabilmesi için Üyenin aczinin sabit, iflasına hüküm verilmiş olması ve subjektif delillerin ve verilerin ispat şartı aranmaz.

3. Üye, borçlarını ödemiş olmak veya alacaklarını tahsil etmiş olmak suretiyle cari hesabının sıfır bakiye verdiği hallerde bir zaman kısıtlaması ile bağlı olmaksızın sözleşmeyi feshedebilir.
4. İşbu sözleşmenin süresinde veya süresinden önce olmakla birlikte karşılıklı mütabakat ile sona ermesi halinde ve hangi sebeple ve hangi tarafça feshedilmiş olur ise olsun her türlü fesih ve sona erme hallerinde Üye, fesih ve sona erme tarihinde mevcut tüm borçlarını, doğacak komisyonu ile birlikte derhal ve nakit olarak ödemekle yükümlüdür. Üye’ye ayrıca bir ihbar ya da ihtar yapılması şartı aranmaksızın fesih ve/veya sona erme tarihinden itibaren temerrüt hükümleri uygulanır.

5. Her türlü fesih ve sona erme hallerinde Mübadeleci Barter, Üyenin bilcümle teminatlarını nakde tahvil, kefillerini takip yetkisine sahipir. Teminatın nakde tahvili ayrı bir metin ile şarta bağlanmış olsa dahi fesih veya sona erme halinde bu teminatın nakde tahvilini geciktirecek her türlü kısıtlamalar hüküm ifade etmeyecektir.
6. İşbu sözleşmenin olağan şekilde veya karşılıklı mütabakat ile sona ermesi halinde ve hangi sebeple ve hangi tarafça feshedilmiş olur ise olsun her türlü fesih ve sona erme halinde Üye’nin barter sisteminden barterlı alacak hakkı var ise, Üye bu alacak hakkını ancak ve ancak alacak miktarı kadar mal veya hizmeti, barter üyelerinden satın alarak tahsil edebilir. Üye, barterlı alacak hakkının ancak barter ile tahsil edebieceğini ve hiçbir halde Mübadeleci Barter’dan nakit olarak talep edilemeyeceğini bilir ve kabul eder. Üye, barterlı alacak hakkını mal ve hizmet satın almak suretiyle tahsil edinceye kadar geçecek sürelerde barterlı alacak hakkına faiz tahakkuk etirilmesini talep edemez.
7. İşbu sözleşmenin olağan şekilde veya karşılıklı mütabakat ile sona ermesi halinde ve hangi sebeple ve hangi tarafça feshedilmiş olur ise olsun her türlü fesih ve sona erme halinde Üye alacak hakkının sistem kurallarına göre tahsil edilmesine ve/veya Üye, borcunun Mübadeleci Barter’a ödenmesine kadar geçen süreler için işbu sözleşme hükümleri geçerli kalmaya devam edecektir. Üye, cari hesabı kapanıncaya kadar geçecek sürede Yıllık Üyelik Bedeli’ni ve komisyonlarını ödemekten imtina edemez.
8. Üye borçlarının tahsiline imkan verebilmek için Mübadeleci Barter’ın aleyhinde borcun kambiyo senedine bağlı olduğu durumlar da dahil olmak üzere teminatsız olarak ihtiyati haciz kararı alabilmesine tam muvafakatinin olduğunu kabul beyan ve taahhüt eder.

M. MUHTELİF HÜKÜMLER

1. İşbu sözleşme ve kapsamı içerisinde gerçekleşen işlemler nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda, Mübadeleci Barter’ın her türlü belge ve kayıtlarının münhasır, kesin delil teşkil edeceği hususunda taraflar tam mütabakata varmışlardır.
2. Mübadeleci Barter dilediği müşterilerine kendi takdir yetkisinde olmak üzere belirlediği özel Barter hizmetini sunma hakkına sahiptir. Bu durumda Mübadeleci Barter üyenin anılan hizmetlerden yararlanmasının ön koşulu olarak yine kendisi tarafından belirlenecek olan şartları yerine getirmesini üyeden isteyebilir.

3. İşbu sözleşmenin müzakeresi, imzası uygulanması ve teminatlarının alınması nedeni ile, ödenmesi gereken bilcümle harç, vergi ve resimler ile sair tüm masraflar Üye’ye aittir. İşbu sözleşmeden doğan borçların tahsili hususunda Mübadeleci Barter, Üye aleyhine dava açmak veya İcra ve İflas Kanunu hükümlerine uygun olarak icra takibine başvurmak suretiyle alacağını Üye’den tahsil etmek zorunda kalırsa, Üye Barter’ın yasal takip nedeniyle yaptığı icra ve yargılama masrafları ile birlikte takip tutarının %10 u tutarında avukatlık ücreti ile tahsil ve cezaevi harcını da ödemekle yükümlüdür.

4. Taraflar arasında özel olay ve işlemler için yapılmış ve yapılacak olan sözleşmeler iş bu sözleşmede hükümlerinin geçerliliğini etkilemez.
5.Sözleşmenin bir kısmının herhangi bir sebeple hükümsüz hale gelmesi, diğer kısımların da hükümsüz kalması sonucunu doğurmaz. Ancak tarafların, bu hükümlerin mevcut olmaması halinde işbu sözleşmeyi yapmayacakları açıkça anlaşılan hallerde sözleşme tamamen hükümsüz hale gelir. Sözleşmenin sona ermesi, hükümsüz hale gelmesi Üyenin sözleşmeden kaynaklanan veya sözleşme temel alınarak ypaılan her türlü işlemlerden doğan yükümlülükleri kararlaştırıldığı şekilde ifa ve tasfiye etmesini engellemez.

6. İşbu Sözleşmenin yorumu gereken hallerde Mübadeleci Barter’ın üyelerine geneline yönelik genel uygulamaları ve IRTA uygulama kuralları esas alınır. Üye lehine münferit uygulamalar yoruma esas teşkil etmez. Üye, Mübadeleci Barter’ın çalıştıracağı yardımcı kişilerin kendisine vereceği zararlardan dolayı Mübadeleci Barter’ın sorumsuzluğunu kabul eder.

7. Üye, Barter Sistemi’nin zarar görmesi ihtimali bulunan her türlü davranıştan kaçınmak zorundadır. Üyenin dürüstlük kuralı ile bağdaşmayan, sistemin zarar görmesine sebebiyet verebilecek her bir davranışı sözleşmeye aykırılık sayılır ve haklı nedenle fesih sebebi kabul edilir. Özen göstermek yükümlülüğü her iki taraf için de sözleşme süresi sonunda dahi geçerli olacaktır.
8. Taraflar yukarıda yazılı olan adresler, gerekli tebligat adresleri olarak kabul ve beyan etmişlerdir. Adres değişikliği yazılı olarak bildirmediği sürece bu adreslere yapılacak tebligatlar geçerli bir tebligatın tüm hukuki sonuçlarını doğuracaktır.

9. Bu sözleşmeden doğabilecek ihtilaflarda Türkiye Cumhuriyeti Hukuk kuralları geçerlidir.
10. Bu sözleşmeden doğacak ihtilafların halinde İstanbul Ticaret Mahkemeleri ve İcra Müdürlükleri yetkilidir. Teminatlar ile ilgili taraflarca ayrıca özel yetkili mahkeme belirlenebilir. Belirlenmemiş olması halinde İstanbul Mahkeme ve İcra Müdürlükleri yetkilidir.
11. Üye bu sözleşme hükümlerinin bir bütün teşkil etiğini keza barter sistemi içerisinde imzalamış olduğu/imzalayacağı diğer sözleşme, taahhütname talimat ve diğer belgelerinde bu sözleşmenin eki ve ayrılmaz bir parçası olduğunu kabul ve beyan eder. 12. Üye yukarıda belirtilen sözleşme maddelerinin kendisine okunduğunu içerikleri hakkında bilgilendirildiğini, tüm içeriği anladığını ve istisna getirmeksizin bütün sözleşme hükümlerini kabul ve bunlara uygun olarak hareket etmeyi taahhüy eder.
13. Üye Sözleşmeyi imzalamakla Mübadeleci Barter sistemi içerisinde yapacağı her türlü işlemi kendi nam ve hesabına gerçekleştireceği ve başkası hesabına hareket etmediğini kabul beyan ve taahhüt eder.